• +30 26310 58438
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ερευνητικοί Στόχοι

  1. «Την σταδιακή εξάλειψη των απορρίψεων και των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και να διευκολύνει τη μετάβαση στην εκμετάλλευση των έμβιων θαλάσσιων βιολογικών πόρων σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 και να μειωθούν οι επιπτώσεις της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον και οι επιπτώσεις στα προστατευόμενα αρπακτικά». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μυδοκαλλιέργεια αποτελεί μορφή υδατοκαλλιέργειας η οποία στην χώρα μας στηρίζεται αποκλειστικά στην εξαλίευση -συλλογή αγρίου γόνου (captured based aquaculture), διαδικασία που συμβάλλει και στον έμμεσο εγκλωβισμό και την βιοεπικάθιση άλλων ειδών όπως ο γόνος της πίννας η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται ως «απορριπτόμενο» παρά τον χαρακτηρισμό του ως «απειλούμενο». Η πρόταση μας δίνει εναλλακτική προσέγγιση στην απόρριψη του γόνου πίννας αξιοποιώντας τον με σκοπό την προεκτροφή του και τον τελικό εμπλουτισμό των άγριων αποθεμάτων τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετική πίεση αν όχι εξαφάνιση.
  2. Η προτεινόμενη δράση συμβαδίζει με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και Θάλασσας (ΕΤΘΑ) καθότι προτείνει καινοτόμες δράσεις-προσαρμογές υφιστάμενων τεχνολογιών υδατοκαλλιέργειας για την υποστήριξη της επανάκαμψης των απειλούμενων πληθυσμών της πίννας.
  3. Το έργο παράγει νέα γνώση σχετικά με την φυσιολογία, την παθολογία την γενετική την οικολογία και την βιολογία της πίννας. Ταυτόχρονα οργανώνει την προστασία του είδους με καινοτόμα προσέγγιση βασιμένη στην εταιρική-επαγγελματική κοινωνική υπευθυνότητα των επαγγελματιών της θάλασσας (ιδιαίτερα οστρακοπαραγωγοί-οστρακαλιείς) καθώς επίσης συνεισφέρει και στη μελέτη της παθολογίας του είδους.
  4. Οι δράσεις αυτές συμφωνούν με τις προδιαγραφές του ΕΤΘΑ καθότι «αποσκοπούν στην ανάπτυξη ή στην εισαγωγή νέων τεχνικών ή οργανωτικών γνώσεων που να μειώνουν τις επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον». Η πρόταση αποτελεί ολιστική προσέγγιση μείωσης των επιπτώσεων της μυδοκαλλιέργειας στους επ’απειλούμενους φυσικούς πληθυσμούς της πίννας, ενώ ταυτόχρονα προτείνει λύσεις μέσα από μια σειρά συνεργιστικών δράσεων και συνχρόνων εργαλείων για τον «εμπλουτισμό» επιλεγμένων χώρων μετεγκατάστασης (χαμηλές αλατότητες και θερμοκρασίες) με βάση τις συνθήκες περιορισμού μετάδοσης των αιτιογόνων παραγόντων μαζικών θνησιμοτήτων (απλοσπορίδια & μυκοβακτήρια).
  5. Η πρόταση αποσκοπεί σε «μια πιο βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων και της συνύπαρξης με προστατευόμενα αρπακτικά». Οι πίννες P. nobilis αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στα αρπακτικά (δίθυρο βενθικό) είναι όχι μόνο προστατευόμενο είδος αλλά και απειλούμενο με εξαφάνιση είδος στη Μεσόγειο (critically endangered σύμφωνα με την IUCN Red list of threatened species). Υπό αυστηρούς όρους προστασίας αναφέρεται στο πρωτόκολλο για τη βιολογική ποικιλομορφία ειδικών προστατευόμενων περιοχών (παράρτημα ΙΙ) και περιλαμβάνεται στο παράρτημα IV της σύμβασης της Βαρκελώνης (UNEP) (1996). O συνδιασμός των προτεινόμενων συνεργιστικών δράσεων, ιδιαίτερα η συλλογή και επιμέλεια των νεαρών ατόμων πίννας (τα οποία βιοεπικάθονται στις μυδοκαλλιέργειες με σκοπό την ενίσχυση των φυσικών αποθεμάτων) συνιστά μια βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων τόσο των εμπορικά αξιοποιήσιμων αποθεμάτων γόνου μυδιών όσο και των απειλούμενων με εξαφάνιση και προστατευόμενων πιννών.
  6. Συμβάλλει στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2020. Το έργο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις στρατηγικές προστασίας βιοποικιλότητας της ΕΕ καθότι αποσκοπεί σε δράσεις προστασίας και ενίσχυσης της ανάκαμψης των φυσικών αποθεμάτων της απειλούμενης με εξαφάνιση πίννας.
  7. Είναι σύμφωνη με την Οδηγία-πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (Marine Strategy Framework Directive) Directive 2008/56/EC αποσκοπεί στην επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης (Good Environmental Status, GES) της ΕΕ. Η προτεινόμενη δράση για την επαπαπειλούμενη πίννα συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας και συνδυάζει την προστασία των βιολογικών πόρων από τους επαγγελματίες της θάλασσας και την αειφόρα χρήση τους από τους κοινωνικούς εταίρους.

© 2024 Kαινοτόμες δράσεις για την παρακολούθηση-ανάκαμψη-υποβοήθηση της στρατολόγησης του επαπειλούμενου είδους (Πίννα) Pinna nobilis. All Rights Reserved. Designed by OWEB Digital Experience