Pinna SOS
Καινοτόμες δράσεις για την παρακολούθηση-ανάκαμψη-υποβοήθηση της στρατολόγησης του επαπειλούμενου είδους (πίννα) Pinna nobilis. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ/MIS (ΟΠΣ) 5052394
ΙNNOVATIVE ACTIONS FOR THE MONITORING-RECOVERING – ENHANCEMENT OF THE NATURAL RECRUITMENT OF THE ENDANGERED
SPECIES (FUN MUSSEL) PINNA NOBILIS.
Greek Operational Programme for Fisheries and Sea 2014-2020
MIS 5052394
Η Αποστολή Μας
Η μελέτη, η προστασια και η υποβοήθηση της ανάκαμψης των απειλούμενων με εξαφάνιση πληθυσμών.
ίνεται χρήση καινοτόμων τεχνολογιών με τη
ίνεται χρήση καινοτόμων τεχνολογιών με τη
συνεργία των τοπικών διοικητικών αρχών, των επαγγελματιών της θάλασσας (Αλιέων, υδατοκαλλιεργητών, καταδυτικών κέντρων, ναυτιλίας) και της επιστημης.
Πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης και περιβαλλονικής υπευθυνότητας για την αποκατάσταση του κρισίμως κινδυνεύον με εξαφάνιση είδους πίννας Pinna nobilis.
Η πρόσφατη άνευ προηγουμένου μαζική θνησιμότητα της πίννας Pinna nobilis αποδεκάτισε το ήδη υπό πίεση και κρισίμως κινδυνεύον με εξαφάνιση είδους στις ελληνικές θάλασσες και σε όλη τη Μεσόγειο.
Η ενδεχόμενη ανάκαμψη των προσβεβλημένων πληθυσμών πίννας θα εξαρτηθεί κυρίως από την ύπαρξη των μη επηρεασμένων πληθυσμών, και την «στρατολόγιση» των ανθεκτικών ατόμων μέσω της προσκόλλησής τους σε φιλικά σε αυτά υποστρώματα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιολογηθεί η ύπαρξη, επιβίωση και επικάθιση των προνυμφών πίννας, για να εκτιμηθεί εάν οι προνύμφες προέρχονται από μη πληγείσες περιοχές ή ανθεκτικά άτομα φτάνουν σε επηρεαζόμενες περιοχές, συμβάλλοντας έτσι δυνητικά στην ενδεχόμενη ανάκαμψη.
Οι συλλέκτες προνυμφών (γονοσυλλέκτες) έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αξιολόγηση της “στρατολόγησης” της πίννας σε διάφορες περιοχές. Η εν λόγω μεθοδολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση νεαρών ατόμων, την προαγωγή της βιωσιμότητας μέσω της προστασίας τους στα πρώιμα «ευαίσθητα» στάδια, με σκοπό την αποκατάσταση των φυσικών πληθυσμών.
Η μείωση των ανθρωπογενών πιέσεων μέσω της επικοινωνίας και η διεύρυνση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το είδος P. nobilis και την ευπάθειά του απαιτεί διακλαδικές και διεπιστημονικές συνέργειες, οι οποίες προάγονται ως «Καινοτόμες Δράσεις για την Παρακολούθηση-Ανάκαμψη-Υποβοήθηση της Στρατολόγησης του Επαπειλούμενου Είδους (Πίννα) Pinna nobilis» μέσω του ομώνυμου έργου ΕΠΑΛΘ2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5052394.
Ειδικότερα η ανάπτυξη νέων μοντέλων διαχείρισης βασισμένα στην επιστήμη των πολιτών και την εταιρική-επαγγελματική υπευθυνότητα των επαγγελματιών της θάλασσας(πχ υδατοκαλλιεργητές, αλιείς, καταδυτικοί όμιλοι, κλπ), οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό, την εμπειρία τους, και τις εγκαταστάσεις τους θα βοηθήσουν πρακτικά την αποκατάσταση των πληθυσμών πίννας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα όσον αφορά την προβολή και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής ευθύνης και υπευθυνότητας στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται.
Η δράση μας PinnaSOS μέσα από επιστημονικά καθοδηγούμενες συνέργειες των επαγγελματιών της θάλασσας, της επιστήμης των πολιτών και όχι μόνο (αφού η προστασία της θαλάσσιας βιοποικοιλότητας αφορά όλους μας) προάγει την ανάδειξη της περιβαλλοντική τους υπευθυνότητας, συμβάλοντας έμπρακτα στην επίδειξη της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, για την προστασία και ανάκαμψη της άπειλούμενης βιοποικιλότητας στην περιοχή τους. Οι προτεινόμενες ενέργειες συμβαδίζουν πλήρως με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την δεκαετία 2020-2030 καθότι προάγουν έμπρακτα και με βιώσιμο τρόπο την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο www.PINNASOS.UPATRAS.GR και για την επιθυμία σας να συμβάλετε στην προσπάθεια αυτή, ενημερώστε μας στο jtheo@upatras.gr
Με εκτίμηση,
Δρ Θεοδώρου Ι.
Αν. Καθ. Παν/μίου Πατρών
Αν. Καθ. Παν/μίου Πατρών
Επ. Υπ. Εργου ΟΠΣ 5052394
Η Έρευνά Μας
- Εκτίμηση φυσικών αποθεμάτων
- Συλλογή & προστασία γόνου
- Υποβοήθηση της αναπαραγωγής
- Προστασία νεαρών ατόμων
- Διαχείριση & μετεγκατάσταση σε προστατευμένες περιοχές
- Γενετική ταυτοποίηση
- Ανάπτυξη κοινωνικής ευαισθησίας
- Μέριμνα για την προστασία της Πίννας με την συνέργεια των επαγγελματιών της θάλασσας, των τοπικών διοικητικών αρχών & της επιστήμης των πολιτών.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ & ΕΣΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Η δράση μας PinnaSOS στοχεύει στην μείωση των ανθρωπογενών πιέσεων μέσω της διεύρυνσης της ευαισθητοποίησης σχετικά με το είδος Pinna nobilis.
Ενημερωτικό ΦυλλάδιοΑφορά επιστημονικά καθοδηγούμενες συνέργειες των ενδιαφερόμενων περιφερειακών φορέων όπως τοπικών διοικητικών αρχών, επαγγελματιών της θάλασσας, επιστήμης των πολιτών, περιβαλλοντικών - εξωραϊστικών συλλόγων και όχι μόνο (αφού η προστασία της θαλάσσιας βιοποικοιλότητας αφορά όλους μας), για την τοπική προστασία και ανάκαμψη της απειλούμενης με εξαφάνιση πίννας.
Κύρια Αίτια Συρρίκνωσης Πληθυσμών
- Ασθένειες
- Ανθρωπογενείς Πιέσεις
- Υποβάθμιση - Καταστροφή Ενδιαιτημάτων
- Παράνομη Αλιεία